onsdag 18 maj 2022

”Fyra (svenska diplomater) agenter som förberedde ett uppror utvisades från Ryssland”

 

Tre av den svenska ambassadpersonalen i Moskva förklarades Non Grata av det ryska UD och nedan en personpresentation med respektive "meritförteckning".



”Fyra (svenska diplomater) agenter som förberedde ett uppror utvisades från Ryssland”

 

Av Dick Emanuelsson, Tegucigalpa

 

TRE SVENSKAR HAR UTVISATS OCH ANKLAGATS för allt annat än diplomati i Moskva.

 

Två tillhör den ”politiska avdelningen” på ambassaden medan den tredje, ”junioranalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, som är nära knuten till Försvarsdepartementets underrättelse- och säkerhetstjänst”, anklagas för att ha försökt få ut information 2019 ”om den Ryska Federationens väpnade styrkor och vårt lands militärindustriella komplex”.

 

Det året fick han ”diplomatisk immunitet”, vilket artikelförfattaren ser som en bekräftelse på att den blott 32-årige Nils Petter Willi Dahlqvist kände att jorden brände under fötterna.

 

”Det här är ett så intressant företag. Och vi, till skillnad från svenskarna, har konkreta bevis för att i Ryssland var dessa människor inte alls engagerade i att popularisera det svenska språket och den skandinaviska kulturen. I synnerhet finns det en E-post-korrespondens som inte på något sätt visar de bästa avsikterna. Och för att inte vara ute i ogjort väder föreslår vi att du bekantar dig med innehållet i flera av dessa e-postmeddelanden”, skriver Vladimir Pankratov i portalen Segodnya.ru.

 

 

DEN 5 MARS, elva dagar efter den ryska ”Militära Specialoperationen” i Ukraina inletts utvisade den svenska regeringen tre ryska diplomater. UD förklarade dem som spioner och offentliggjorde personbiografier på de utvisade.

 

DEN 26 APRIL, en månad och tre veckor senare kallades den svenska ambassadören, Malena Mård upp till ryska UD där tre svenska diplomater förklarades som NonGrata.

 

DEN 15 MAJ publicerade portalen Segodnya.ru en artikel av Vladimir Pankratov som lägger också upp svenskarnas personbiografi.





 

MIKAEL LARS ERIC BENTHE, Ambassadråd och chef för ambassadens Handelsavdelning. Synnerligen strategisk post nu när Ikea och andra svenska företag underkastar sig USA:s sanktionspolitik och lämnar Ryssland där ”Putin har nationaliserat mer på en månad än vad Lenin gjorde på sex månader”, som en rysk kommentator uttryckte saken och dräpte till med att ”kapitalistiska väst bidar nu till en återgång av Ryssland till Sovjettiden med 5-årsplaner och folkhushållning”.

UTVISAD.

 

 

Mikael Benthe är gift med IRENE BENTHE som innan giftermålet hette Irina Sergeevna Ishova. ”Aktivt engagerad i anti-rysk propaganda på sociala nätverk och talar till stöd för Ukraina och Navalnyj”, vilket Pankratov menar är en ”odiplomatisk” verksamhet. Frågan är vad svenska UD hade sagt om det ryska ambassadrådets hustru i Stockholm hade lagt sig i den svenska inrikes- och utrikespolitiken på liknande sätt. Till exempel kritiserat svenska riksdagen för att ha levererat 10,000 av Wallenbergs ”Pansarskott 86” till Kiev eller kritiserat Sveriges deltagande för att bomba sönder och samman Libyen?

 

 

Familjeträdet BENTHE är minst intressant, enligt den ryske artikelförfattaren, som vi antar har bra och direkta kanaler till den ryska underrättelsetjänsten. För där hittar han också MIKAEL David Eric BENTHE (född 1991). ”Micke” är den äldste sonen till ambassadrådet och jobbar ”extra” på halvtid för USA:s utrikesdepartement (State Departement) via USA-ambassaden i Stockholm.

 

Frågan är vad som Dagens Nyheter hade registrerat om en annan svensk diplomatfamilj hade haft en anhörig som arbetade halvtid för Sergej Lavrovs UD i Moskva?

 

I portalen Segodnya.ru berättade Vladimir Pankratov om bakgrunden till varför det ryska UD utvisade de tre svenska diplomaterna.



KATARINA WYSOCKA, född 3 april 1988 är andre ambassadsekreterare och har en bakgrund som ”kontakt med den ryska oppositionen”. Hon har även den strategiska uppgiften som kontakt med den ryska NGO-världen, CIA:s nya förklädnad. Hon är ”Spindeln” när det handlar om att begära finansiering från svenska skattebetalare för de ryska oppositionsprojekten för bland annat ”oberoende medier” i Ryssland. ”Oberoende” från vem och vad? Från den svenska försvars- och utrikespolitiken lierad med USA?

UTVISAD.

 

 

DEN TREDJE SVENSKA DIPLOMATEN som utvisades från Ryssland är NILS PETTER WILLI DAHLQVIST, född 21 mars 1990 och 2:e ambassadsekreterare.

 

Han studerade i Ryssland vid MGIMO (Moscow State Institute of International Relations) och State Institute of the Russian Language uppkallad efter A.S. Pushkin. Den förvärvade kunskapen bestämde sig genast för att omsättas i praktiken och fick jobb som ”junioranalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, som är nära knutet till Försvarsdepartementets underrättelse- och säkerhetstjänst. I klartext förbunden med både USA, den svenska militära underrättelsetjänsten samt det svenska försvarsdepartementet, det vill säga med känningar ända upp i toppen av den verkställande politiska maktens försvars- och utrikespolitik i Sverige. Ingen politisk konflikt?

 

Samtidigt, 2019, som en delegation av denna organisation besökte Ryssland anklagas den unge Dahlqvist för att ha försökt få ut information om Ryska federationens väpnade styrkor och landets militärindustriella komplex. ”Vi vet inte vad som inte föll i smaken, eller om studierna inte gick så bra, men redan 2021 bestämde han sig för att skaffa sig diplomatisk immunitet, vilket dock inte räddade honom från utvisning från Ryssland.

UTVISAD.

 

 

DEN FJÄRDE DIPLOMATEN som INTE utvisades den 26 april var konsuln i S:t Petersburg, ERIC RAGNAR PETERSSON. Han inte på Lavrovs lista över svenska diplomater som skulle utvisas. Men Petersson tog tydligen det säkra för det osäkra och sjappade från Ryssland. Varför har varken Ann Linde eller än mindre ryssarna sagt något om. Bara att det väckte förundran och så klart, misstanke om varför uttåget skedde samtidigt.

 

Vladimir Pankratov berättar dock i portalen Segodnya.ru att ”Eric Petersson arbetade från september till december 2014 på svenska ambassaden i Kiev, där han var involverad i ”stöd för reformer” i Ukraina. Sannolikt ”stödde han reformerna” i Ukraina så väl att han senare anställdes av den tidigare nämnda Svenska Internationella Utvecklingsbyrån, genom vilken han skickades till Sveriges generalkonsulat i St. Petersburg 2021, med största sannolikhet för att delta i genomförandet av denna byrås projekt om inblandning i Rysslands inre angelägenheter”.

 

 

OVANSTÅENDE ÄR BARA OFFENTLIGA UPPGIFTER om ett svar från en stat som i dag betraktas som en paria av en del av planetens regeringschefer. De har piskat upp både hysteri och hat mellan folken. Trist, för det för oss decennier tillbaka i den moderna politikens existens med fara för krig.

 

Människor som blir oemottagliga för argument och seriöst tänkande förvandlas samtidigt till billiga och farliga verktyg av de krafter som driver masspsykosen.



Svenska ambassaden i Moskva. Är det Sveriges uppgift att blanda sig i länders inrikespolitik och finansiera oppositionen? Reinfeldts ambassadör i Managua är kanske det bästa exemplet på ODIPLOMATI eller brott mot diplomatins regler. När sandinistregeringen vann tillbaka regeringsmakten 2007 kom ambassadör Eva Zetterberg (v) bli en stående gäst i oppositionens tevekanaler där hon ömsom ondgjorde sig och öppet kritiserade och hotade regeringen Daniel Ortega med indragna bistånd från EU. Tidvis överträffade hon USA-ambassadören i landet.


 


Finansierar Sverige den ryska oppositionens ”oberoende” medier i Ryssland?

 

E-postkorrespondens mellan Sveriges 2:a ambassadsekreterare KATARINA WYSOCKA och LEONID ZILBERG, utgivaren av onlinepublikationen 7x7 Horizontal Russia, ett konfrontativt ryskt oppositionsmedie som begär att svenska skattebetalare ska finansiera portalens existens:

 

Ämne: Fwd: Blanketter

Dear Katarina,

Tack för din omtänksamhet. Våra hjärtan går ut för folket i Ukraina, och vi hoppas att denna blodsutgjutelse snart tar slut.

 

Jag har kontrollerat villkoren för att bevilja bidrag och jag har några frågor. Först står det att innan vi skickar in en ansökan måste vi ta reda på ”om medel för ändamålet redan har avsatts.” var kan vi få reda på finansieringen? Till exempel, om vi ska ansöka om utbildningsprogram, eller för att stödja etniska minoriteter i Ryssland, eller för att stödja ryska oberoende medier? Kan byrån för administrativa frågor ge några ledtrådar om denna fråga (det finns en e-postadress längst ner på webbplatsens sida)? Skulle sådan kunskap ens kunna erhållas från Ryssland? Tyvärr finns det inga svar på dessa frågor på länken. Eller kanske det ändå vore bra om vi skickar in en ansökan blint utan att ha exakt kunskap om tillgängliga medel?

 

Hur som helst, tack för informationen. Jag hoppas att vi kommer att arbeta med ett riktigt starkt och effektivt projekt med er regerings hjälp.

 

Vänliga hälsningar,

Leonid.

-------- Meddelandet som skickas --------

 

13.04.2022, 17:10, ”Katarina Wysocka” <katarina.wysocka@gov.se>:

 

Kära Leonid, 

Hoppas ni mår bra i dessa sorgliga tider.

Se länken nedan. Förhoppningsvis kan det vara bra för dig!

 

Bäst,

Katarina 

Sveriges ambassad

Bidrag till föreningar, stiftelser, internationella organisationer etc. - Government.se

- - - -

 

(14.04.2022, 18:42)

Kära Katarina,

Tack för din omtänksamhet. Vi sympatiserar djupt med folket i Ukraina och hoppas också att denna blodsutgjutelse snart tar slut.

 

Jag studerade villkoren för att få bidrag, jag hade några frågor. För det första står det att innan vi ansöker måste vi ta reda på ”om medel redan har tilldelats för detta ändamål”; var kan vi ta reda på om medel har tilldelats? Om vi ​​till exempel ska söka utbildningsprogram, eller stöd till etniska minoriteter i Ryssland, eller stöd till oberoende rysk media? Kan Office of Administrative Affairs ge ledtrådar om det här fallet (längst ner på webbsidan finns e-postadressen)? Är det ens möjligt att få sådan information från Ryssland? Tyvärr finns det inga svar på dessa frågor i den angivna länken. Eller kanske det vore ännu bättre om vi blint ansökte utan att veta exakt vilka medel som finns tillgängliga?

 

Tack i alla fall för informationen. Jag hoppas att vi kommer att utveckla ett riktigt starkt och effektivt projekt tillsammans med hjälp av er regering.

 

Vänliga hälsningar,

Leonid.

- - - - -

 

(19.04.2022, 11:00)

Kära Leonid,

 

Jag tycker att du ska ansöka blind, låt mig veta så fort du gör det! Jag kommer i min tur också att informera ledningen i Stockholm!

 

Med vänliga hälsningar,

Katherine.

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.