söndag 16 oktober 2022

Nordstream: Den tyska regeringen vägrar informera parlamentets säkerhetskommission!

 

Vad är det de tre regeringarna vill hemlighålla inför sina medborgare i sprängningen av Nordstream 1-2? undrar den tyska parlamentsledamoten för vänsterpartiet Die Linke SAHRA WAGENKNECHT. När kommer svenska Vänsterpartiets riksdagsgrupp kräva information om 1) terroristattentatet, 2) varför regeringen hemlighåller utredningen och 3) varför regeringen inte vill att Gazproms ingenjörer deltar i utredningen?Nordstream: Den tyska regeringen vägrar till och med att informera parlamentets säkerhetskommission!

Mystiken växer. VAD är det tre länders regeringar vill DÖLJA?

Det tyska vänsterpartiet Links stridbara parlamentsledamot Sahra Wagenknecht, krävde i det tyska parlamentet information av den tyska regeringen om terroristattacken mot Nordstreams två gasledningar och fick detta svar:

 ”Efter noggrant övervägande har den federala regeringen kommit till slutsatsen att ytterligare information INTE kan lämnas – inte ens i hemligstämplad form – av skäl som baseras på statens välbefinnande”.

Anledningen till detta smått komiska uttryck är underrättelsetjänsternas ”tredjepartsregel” för internationellt samarbete, skriver dagstidningen Berliner Zeitung. Det internationella kunskapsutbytet är enligt detta föremål för särskilt stränga sekretesskrav.

”De uppgifter som efterfrågas påverkar alltså sekretessintressen som är så skyddsbehövande att statens väl och ve väger tyngre än den parlamentariska rätten till information och riksdagsledamöternas rätt att ställa frågor undantagsvis måste ha företräde framför den federala regeringens sekretessintresse”.

I klartext, skriver tidningen, finns det förmodligen fynd som medlemmarna i förbundsdagen inte ska informeras om.

Av denna anledning svarar inte den tyska regeringen på Wagenknechts frågor:

·         ”Vilka NATO-fartyg och trupper” har befunnit sig i de områden där skadan inträffade sedan Nord Stream 1 stoppade gasförsörjningen?

·         Vilka ryska fartyg och trupper observerades under den perioden?


Natos stora manöver i juni 2015 upprepades också strax innan sprängningen av Nordstream 1-2.


Icke-svar

Men det blir inga svar på de två centrala frågorna, helt enkelt för att ”även detta svar skulle innebära avslöjande av information som skulle ha en särskild inverkan på statens välfärd”, skriver det Federala Utrikeskontoret. Därför är inte heller en klassificering och deponering av den begärda informationen aktuell, ”eftersom inte ens den låga risken att bli offentlig kan accepteras”.

Statssekreteraren för ekonomiska frågor, Patrick Graichen skriver att kritisk infrastruktur som NordStreams rörledningar i grunden är föremål för ett abstrakt hot. Det är inte möjligt att ”helt” skydda flera tusen kilometer ledningsnät mot alla risker. Av skäl av allmänt intresse” ges ingen ytterligare information.

Och dessa icke-svar, som än mer skapar misstänksamhet mot att det handlar om en statsterroristisk attack av de stater som samtidigt förvägrar parlamenten ett minimum av information, stödda av ett USA med en synnerligen låg profil, får vänsterledamoten av det tyska parlamentet, Sahra Wagenknecht att reagera starkt.

– Faktum är att den federala regeringen säger till oss att den vet något, men ”av statliga välfärdsskäl” kan den inte ens avslöja det för parlamentsledamöterna i den tyska förbundsdagens säkerhetskommission, sa hon till Berliner Zeitung på söndagen. Man kan nu bara spekulera i vilka fynd om författarskapet till attackerna som skulle kunna påverka den tyska staten på ett så existentiellt sätt att de absolut måste hållas hemliga. ”I alla fall innebär detta tillvägagångssätt att all kontroll och kritik av den federala regeringen från oppositionen omöjliggörs.”

Den förre polske utrikesministern och nuvarande EU-ledamoten i parlamentet, RADEK SIKORSKI tackade USA för sprängningen av Nordstream 1-2. Efter en vecka plockade han ner tacket.


Vad är det som gör regeringarna livrädda?

Samma icke-svar och hemlighetsstämplande av all information från den tysk-svensk-danska utredningskommissionens arbete, uppbackat av Säpo (vilken roll har den hemliga politiska polisen i fallet Nordstream?) har den avgående statsministern Magdalena Andersson gett.

Utredningen är hemlighetsstämplad, uppgav hon från marinbasen i Karlskrona i början av förra veckan. Om ryssarna vill genomföra en utredning så får de göra det efter att säkerhetsanordningarna har upphävts. Men tillsammans med Sverige blir det inget utredande eller överlämnande av vederbörlig information, var Anderssons svar på de ryska myndigheterna begäran av att få ta del av på ett aktivt sätt den nämnda utredningen.

Så med andra ord finns det ingen som helt demokratisk insyn om vad som har hänt, hur det har hänt eller VEM det är som kan tänkas stå bakom den mystiska sprängningen som innebar att tyskarnas billiga och rena naturgas från ryssarna stoppades abrupt och i stället nu tvingas köpa 4-10 gånger dyrare skitig gas från USA.

Något finns där på botten som de tre nämnda ländernas regeringar helt är livrädda för att berätta om. Och det ökar naturligtvis spekulationerna om VAD som kan tänkas finnas där nere på 80 meters djup, som nu kanske har ”försvunnit”.

Vad gör svenska Vänsterpartiet?

Borde inte det svenska Vänsterpartiets riksdagsgrupp göra sin demokratiska plikt och ställa Andersson och Co mot väggen och ställa samma frågor som sitt tyska broderparti men med svensk karaktär?

Vi väntar med intresse på den kommande utvecklingen i frågan om Nordstream 1-2.

Dick Emanuelsson

Källa: https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/exklusiv-nord-stream-explosionen-ostsee-linke-politikerin-sahra-wagenknecht-bundesregierung-verweigert-informationen-zu-pipeline-anschlaegen-li.277250

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.